Успомене са екскурзије

 Ученици осмог разреда су провели незаборавне тренутке обилазећи источну Србију. На самом поласку дечији ведар дух, снага и лепота генерације која ступа у нове победе и борбе, обећавали су да ће предстојећа три дана остати незаборавна. Тако је и било…
 Кренули смо током Дунава. Прва дестинација је било седиште српске Деспотовине, Смедеревска тврђава коју је невероватном брзином градила деспотица Ирина Кантакузин, познатија као проклета Јерина, жена деспота Ђурђа Бранковића. Затим смо се задржали на Сребрном језеру, прошли поред Голубачке тврђаве и дошли до археолошког налазишта у Ђердапској клисури, Лепенског вира, једног од најстаријих цивилизација у Европи која је веровала у моћ скривеној у камену. Камене облутке су претварали у уметност који симболизују овај локалитет.

 У наставку пута, од широког Дунава као море, упутили смо се ка Великом и Малом казану, до најужег дела његовог корита. Водич Марко је на веома сликовит начин објаснио ученицима људску потребу да огромну снагу Дунава, која је баш на овом месту имала највећи потенцијал и снагу, укроти и искористи. Његова задивљујућа снага је искоришћена у хидроелектраниЂердап.

 Захваљујући археологу, академику Драгославу Срејовићу и његовим истраживачким подухватима на локалитетима Лепенског вира и Феликс Ромулијане омогућено нам је да упознајемо и сазнајемо не само о старим цивилизацијама, већ и да то давно време разумемо.

 Веома богата историја са видљивим траговима поред Дунава је оставила велики утисак на ученике. Од разбашкареног Дунава код Голупца чија је ширина 6000 метара до Великог и Малог казана где је ширина свега 140 метара, надморске висине од 80 до 800 метара, Национални парк, Ђердапска клисура је још увек изазов за археологе и посетиоце.

 Ученици су били веома задовољни и срећни на овом путовању. Нова сазнања, лепо дружење, примерено опхођење, међусобно уважавање и поштовање су печат дивно проведена три дана на обали Дунава

Нашим осмацима желимо срећу у даљем школовању!