m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Call us on +651 464 033 04

531 West Avenue, NY

Mon - Sat 8 AM - 8 PM

Врх
Image Alt

ОШ "Марко Орешковић"

Сјај ума и племенитост душе  Луке Томовића, ученика генерације 2009.

На крају сваке школске године, једном ученику, додељује се престижно признање – ученик генерације. У школској 2023/24. години изабран је ученик који је својим радом, трудом и залагањем, одговорним односом према ђачким обавезама, пристојним понашањем, љубазним и одмереним опхођењем и према ученицима и према запосленима, срдачношћу увек био спреман да разуме и помогне – Лука Томовић.

Лука је рођен 29. августа 2009. године у Београду. Живи са родитељима, мајком Аном и оцем Славомиром који су му велика подршка у свему. Окружен њиховом љубављу од самог рођења, разумевањем и подстицајима који су га усмеравали да буде вредан, одговоран, да уважава и поштује друге и да разуме потребе других, поготово својих другара, постао је задовољно и срећно дете са много успеха у свему што је радио и сазнавао и у школи и током одрастања.

Са Луком сам разговарала о његовим почецима у ОШ,,Марко Орешковић“, о првим утисцима школе, учитељицама. ,,Био сам нервозан првог дана школе. Увукла ми се нека стрепња и зебња од непознатог. А када сам видео учитељицу у учионици и добио крем бананице и воду све је прошло. Сећам се да сам са Немањом Будићем седео тог дана у клупи.“ Школовање је започео са знањем ћирилице и латинице. Своју учитељицу Слађану Лилић сматра најбољом. Никако другачије. Увек је имала стрпљења и разумевања што му је много значило и давало снагу за даље.

Све наставне предмете је волео и учио подједнако али  је историју заволео уз наставника Николу Витића. Допадале су му се шале наставника које је делио са децом у одељењу. Из овог предмета је постигао највише резултате и успехе. Поред многобројних награда на такмичењима стигао је и до Републичког такмичења из српског језика освојивши 2. место у овој школској години, док је претходне школске године на Републичком такмичењу из историје освојио трећу награду.

За омиљеног наставника који га је учио и животним лекцијама истиче наставника Небојшу Граховца, који је предавао Технику и технологију до јануара 2024. Омиљени задаци, бројање троуглова на табли или ,,Ако се на сваком пољу шаховске табле дуплира број зрна пиринча колико ће бити на последњем?“, представљали су повезаност наученог и примењеног што је за Луку веома било значајно и мотивационо. За наставника Небојшу каже,,Учио нас је на свој начин. Незабораван.“

Воли кошарку и Мајкл Џордана. Овај омиљени спорт и тренира. Има доста другара са тренинга које је упознао и са којима се дружи. У школи се највише дружи са Лазаром и Божом. Делили су и добро и зло све време школовања.

Себе види као гимназијалца ,,Девете гимназије“, док у будућности машта да покори престижни колеџ у Амeрици и допринесе развоју молекуларне биологије као инжењер генетике. Спреман је да порекло и род повеже са принципима технике за дизајнирање нових ствари.

Лука је говорио и о свом предузетничком духу који се обично испољавао на летњем распусту, да не буде докон, али је до сада ипак завршавало све као хуманитарна акција према фамилији и породици.

Жели да оствари све што је намерио, да буде срећан и задовољан, али највише жели да се одужи својим родитељима који су били увек његова безусловна подршка. Док је ово говорио имао је велики осмех на лицу и велику жељу у срцу коју је преточио у чаробне речи које су дирнуле душу.

Док сам разговарала са Луком у мислима су ми била сећања на овог дечака из школског амбијента. Видела сам га на школском ходнику како саветује друга мирно и посвећено, искрено, видела сам га у школском дворишту како помаже домару да ископају рупе за саднице ружа, видела сам његову спремност да помогне другарима који су дошли у посету, осетила сам његову благост и топлину у разговору, сигурност и одлучност у намерама да успе и буде добар човек.

 И последњег дана школе када је било уручивање награда ученицима, Лука је носилац дипломе ,,Вук Караџић“ и диплома ,,Доситеј Обрадовић“, није крио своју срећу и задовољство, делио је са свима захвалност својој школи која га је припремила за живот даље, осмехујући се речима захвалности.

Поносна сам што сам била део одрастања и образовања оваквом дечаку и ученику наше школе. Желим Луки да оствари своје циљеве и снове, да нам увек радо дође у посету, да носимо једни друге у срцима јер ћемо тако и трајати.

Срећно Лука!

 

                                         Гордана Радојевић, директорка школе