m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Call us on +651 464 033 04

531 West Avenue, NY

Mon - Sat 8 AM - 8 PM

Врх
Image Alt

ОШ "Марко Орешковић"

Свети Сава – школска слава

            Празник деце, празник родитеља, бака, дека и свих предака; празник, учитеља, наставника, професора, оних који уче и свих оних који се уче, празник наших потомака!

Давно је свети отац наш Сава говорио у чувеној жичкој беседи: „Приклоните богољубива срца ваша да чујете божанствене заповести. И пошто чујете ове свете речи, положите их, дакле, браћо, у ваша срца и на савести душа ваших и пред очи ума, и разумејте“.Ове речи одзвањају више од осам векова јер је у њима садржана суштина живота. Речи које имају тежину, које су свевремене, али и истом мером савремене. Управо је срце једини орган са библијским атомом – познањем суштине бића Божијег. Спустимо, дакле, ум у наша богољубива срца, будимо на путу Светосавља и освестимо да смо управо ми мали светосавци који смо дужни да сачувамо и пренесемо оно што нам је он предао као завештање, веру, идентитет, културу, васпитање, образовање и да знамо ко смо и чији смо. Свега тога не би било да није било управо оног који речју Божијом просвећивао и провећује, делао и дела са пуно љубави.

Ученици наше школе су се потрудили и успели у томе да прославимо нашег Светог Саву како доликује, часно и достојанствено! Након учествовања у чину резања славског колача наступила је и светосавска приредба. Чланови хора су својом песмом започели свечаност, ученици старијих разреда у духовном маниру изговарали беседу, док су они најмлађи рециталом, глумом, народним и градским играма у оквиру фолклорне секције са пуно емоције све присутне дирнули у срце. Нека би дао Господ да њихова чистота све нас преображава и чини бољима, баш као што је то и млади Растко и касније Сава чинио, а  да им ми старији пружамо прилике за то и упућујемо их на светосавски пут, али и на праве и истините узоре на челу са нашим Светим Савом!

Свим ученицима, учитељима и наставницима који су приредили ову свечаност у част светог Саве, али и свима који су допринели на било који начин, свака част и велико хвала! Да сте нам живи, здрави и молитвама Светога Саве Богом благословени.

Срећна нам школска слава!

Савиндан, 2024.

Вероучитељ Никола Кузмановић