m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Call us on +651 464 033 04

531 West Avenue, NY

Mon - Sat 8 AM - 8 PM

Врх
Image Alt

ОШ "Марко Орешковић"

Илија Перић је ученик осмог разреда у ОШ,,Марко Орешковић“. У нашој школи је од првог разреда, веома је тих и миран, али зато вешт и спретан на часовима физичког и здравственог васпитања. Воли школу, али његово опредељење је спорт, јер љубав према атлетици је превагнула. За сада тако мисли и осећа и постиже да оствари своје жеље и снове. И више од тога…

За само пар година од како је почео да се такмичи у скоку увис стигао је до државног рекорда, односно оборио је и државни и сопствени рекорд.

А ево како је почело.

Још као мали је показивао склоности ка спорту који је подразумевао вештине трчања и спретности. Волео ја да игра фудбал, али је за свој омиљен спорт ипак изабрао краљицу спорта – атлетику. Умео је баш брзо да трчи и донео је одлуку да посети тренинг једног атлетског клуба у Земуну у ком је и почео да постиже успехе. Као деветогодишњак почиње да тренира у атлетском клубу ,,Младост“ из Земуна. Убрзо прелази у ЗАК Атлетикус. За почетак учествује у свим дисциплинама и када је све прошао почиње да се такмичи у најстаријој атлетској дисциплини –  скок у даљ. Најбољи резултат који је постигао у скоку удаљ је дужина скока од 5,25m и то је његов лични рекорд, док је рекорд за узраст у ком се такмичи 5,83m.

На предлог свог тренера да покуша да одмери снаге са вршњацима у скоку увис отишао је на прво такмичење. И на свом првом учешћу скочио је више од осталих такмичара 15 cm. Било је то на Београдском првенству за децу рођену 2010. пре само две године, када је као почетник одмах освојио прву награду. То није била почетничка срећа већ огромна љубав према атлетици и уложена енергија, свакодневни рад и вежбање.  Илија је у такмичарском надметању у дисциплини скок увис само пар година, прецизније од 2022. године. Укупно је освојио 3 златне медаље на државним такмичењима, 7 на нивоу града Београда. Осим на појединачним такмичењима учествовао је и на школским, на шта је школа посебно поносна што има свог представника на оваквом такмичењу. Многобројне медаље, пехаре и признања освајао је и на атлетским митинзима, хуманитарним такмичењима и првенствима. Заслужено поседује 20 златних медаља, 7 бронзаних са градског такмичења и 3 бронзе је освојио на државном такмичењу, 3 на београдском.

На Републичком такмичењу у скоку увис које је одржано у спортском центру Бањица, у фебруару 2024. године, такмичио се у конкуренцији такмичара рођених 2009. године, годину дана старијих од њега. Освојио је 3. место, а  и претходне године је био 3. на Републичком такмичењу у конкуренцији такмичара рођених 2008. и 2009. године.

Оборио је свој лични рекорд у скоку увис, који је прво изједначио, прескочио је висину од 168cm, а онда га је и оборио прескочивши 171cm. Овај рекорд, осим што је његов лични је и рекорд на нивоу државе. У јануару ове године прескочио је 172cm што се не рачуна јер је сада Илија стасао за категорију старијих пионира којима је рекорд 196cm.

Илија вредно тренира и даље. Са истим жаром и мотивом. И таман када смо разговор приводили крају овај веома талентован и вредан дечак ме је изненадио са открићем да већ 6 година похађа музичку школу на одсеку за клавир. Како ми је рекао воли молске песме.

Илија би желео да се професионално бави атлетиком и да осваја првенства и руши рекорде. Узор му је актуелни, олимпијски и светски шампион Мутаз Еса Баршим из Катара.

Сви успеси овог дивног и доброг дечака, одважног спортисте су за сваку похвалу и дивљење. Моји лични утисци су имресивни и овај дечак је својом скромношћу и лепотом разумевања и стрпљења у разговору показао спремност за велика дела што му искрено и од срца и желим.  Срећно Илија!

 

11. 3. 2024.                              директор, Гордана Радојевић

Београд